Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Thuisblijf special: Print & Play

Net als de rest van Nederland zit de Budgetspelen-crew ook grotendeels thuis. Dit betekent echter niet dat we stilzitten! De komende weken willen we jullie van artikelen voorzien met algemene lijstjes van tweespelerspellen tot de beste solo-ervaringen naar app-spellen. Deze keer gaat Dick je begeleiden in de wereld van Print & Play.

Wat nu als je spellen wilt spelen, maar je kan het huis niet uit. Natuurlijk kan je online spellen bestellen, maar wat als daarnaast ook nog je budget erg beperkt is. Dan kan Print & Play een oplossing voor jou zijn. Print & Play houdt precies in wat de naam doet vermoeden. Je print een spel uit om het, na wat knip werk, te spelen. Dit soort type spellen zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan hun volwaardige tegenhanger. En soms zelfs helemaal gratis. Maar waar vind je deze spellen dan? Daar ga ik jou bij helpen.

Naast de printer gebruik ik dit: een lamineermachine met lamineerbladen, een snijmachine, een schaar, een hoekenknipper, papier en wat dobbelstenen.
Naast de printer gebruik ik dit: een lamineermachine met lamineerbladen, een snijmachine, een schaar, een hoekenknipper, papier en wat dobbelstenen.


PnPArcade

Mijn geprinte versie van Mint Control. Ik gebruik hier de mints van andere spellen uit de Mint serie.


De laatste tijd zit ik veel te kijken op PnPArcade. Deze site is een webshop voor Print & Play-spellen. Je krijgt bij elk spel, naast de omschrijving, een overzicht met het aantal vellen dat je moet printen en welke extra benodigdheden je moet hebben. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan tokens en dobbelstenen. Ze hebben een mooi overzicht van gratis spellen, dus leef je uit. Zelf ben ik gegaan voor Mint Control, welke onlangs op Kickstarter was.

BoardGameGeek
Feng Shui Master waarin je probeert de elementen te beheersen.
Feng Shui Master waarin je probeert de elementen te beheersen.


BoardGameGeek heeft regelmatig een Roll & Write wedstrijd. Als er een genre is dat echt ideaal is voor Print & Play, dan is het wel Roll & Write. Print het spel en de regels, pak de dobbelstenen erbij en je bent klaar om te spelen. De spellen die ingediend worden voor de wedstrijd zijn allemaal gratis te spelen. Er loopt nu een wedstrijd, dus zoek een spel dat je leuk lijkt en zet je printer aan het werk!

Gulle Uitgevers
Een gratis casus voor Detective.
Een gratis casus voor Detective.


In deze tijd zijn er sommige uitgevers die een print & play openbaar gemaakt hebben. Zoals is er bijvoorbeeld Portal Games (https://portalgames.pl/en/stay-at-home-and-play-for-free/) waar je onder andere een gratis demo casus van Detective kan downloaden. Je hoeft niet eens het basisspel te hebben om deze casus te spelen. De regels en dergelijke zijn beschikbaar gemaakt voor je.

De drie iteraties van Nine Worlds.
De drie iteraties van Nine Worlds.


Ook Jamey Stegmaier van Stonemaier games is bezig met een roll & write. Elke dag is hij online op facebook met een nieuwe versie (op het moment van schrijven zit hij op versie 3) van het spel. Dit spel is opgebouwd uit negen ‘werelden’ welke gebaseerd zijn op de negen spellen die Stonemaier tot nu toe heeft uitgegeven. Je kiest voor elke ronde drie van deze werelden uit. Vervolgens rol je twee dobbelstenen en gebruikt je er per wereld slechts een. Elke wereld heeft een unieke manier om punten te scoren en wie aan het eind de meeste punten scoort, wint.

De flipperkast Carniball.
De flipperkast Carniball.


Ten slotte kwam Z-man met de verrassing om een van de flipperkastvellen van hun aankomende flipperkast roll & write Super Skill Pinball vrij te geven. Dit terwijl het spel pas eind oktober / begin november moet uit komen. In dit spel dobbel je met twee dobbelstenen. De flipperkast bestaat uit vier niveaus. Je begint bovenaan en na elke beurt ga je een niveau naar beneden (of omhoog al je onderin een flipper gebruikt). Met de nummers van je dobbelsteen kies je een actie uit op het niveau waar je bal is. Ik heb online meegedaan met o.a. de ontwerper van het spel, Geoff Engelstein en het gaf echt het gevoel van een flipperkast.

Ik hoop dat jullie hier flink mee vooruit kunnen in deze dagen van social distancing. Mijn lamineermachine draait in ieder geval overuren.

Tekst: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 26-03-2020 23:48
Aantal keer bekeken: 3313

Reacties

Door Dekolta (9 reacties) op 27-03-2020 17:25
( PM )
Black Sonata is ook nog een bekende. Eventueel Barbarian Prince ook.
Door Nona (220 reacties) op 27-03-2020 22:00
( PM )
Tof lijstje!
Raging Bulls blijft ook super leuk en heeft ook geen geknutsel nodig maar enkel printer, dobbelstenen, pen en iets om rechte lijnen mee te trekken (liniaal kan, ander stuk papier ook).
Door Kapudovic (291 reacties) op 28-03-2020 14:12
( PM )
Wat Nona zegt. Raging Bulls is gewoon super tof.
Door Carientje (621 reacties) op 30-03-2020 12:02
( PM )
Days of Wonder heeft via hun site de PNP van Corinth beschikbaar gemaakt