Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month - Maart 2020

Maart komt ten einde. En wat was deze maart een bewogen maand. We zijn zo veel mogelijk thuis gaan werken. Ook de redactie van budgetspelen werkte waar het kon vanuit huis. Daarom hebben wij jullie de afgelopen tijd ook voorzien van tips voor het spelen terwijl je thuis blijft en afstand moet houden. Maar wat hebben wij zelf de afgelopen dagen gespeeld? We hebben erg veel gespeeld en we hebben onze favorieten van deze maand weer gekozen.

Dick - Chartered the Golden Age


Chartered stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te spelen. Het was er echter nooit van gekomen. Gelukkig kon ik het spel van een collega lenen. Dit was de dag voordat we vanuit huis gingen werken. Dus dat was echt net op tijd. We hebben tot nu toe veel plezier gehad. In Chartered ben je een koopman tijdens de Gouden Eeuw. De economie bloeit en jij probeert daar een graantje van mee te pikken. Tijdens je beurt kan je een aandeel kopen, een kavel kopen of op een kavel bouwen. Door te bouwen begin je pakhuizen voor handelswaar of breid je deze uit. Hierdoor stijgt de waarde van die grondstof en dus van jouw aandeel als je die hebt. Als je twee pakhuizen met elkaar verbindt door op een kavel te bouwen, dan fuseren deze en blijft de grootste over. Zodra alle pakhuizen gebouwd zijn, eindigt het spel en wint degene met het meeste geld. De plastic gebouwen geven het spel een unieke look. De strijd om kavels geeft veel interactie. Ik kan Chartered ook van harte aanraden.



Anna: Detective: L.A. Crimes


Het is de jaren 80 in Los Angeles en als detective van de LAPD is het jouw doel om LA voor eens en voor altijd moordenaar-vrij te krijgen. De lucratieve drugshandel en de vele omgekochte dienders zijn echter zeer onhandig in het bereiken van dit doel. Jouw taak dus om de waarheid van de leugens te onderscheiden en zo alles tot op de bodem uit te zoeken. LA Crimes is een op zichzelf staande uitbreiding van Detective: a Modern Crime Boardgame, een zeer goed aangeschreven co-operatief detectivespel van Portal Games. Het origineel viel mij vooral op vanwege de innovatieve gameplay waarbij je via een website al je detectivewerk kon doen, zelfs DNA onderzoek was geen stap te ver. Het verhaal was alleen wat slapjes met rare, zeer uitgebreide omschrijvingen van de donutlunch van je partner. Bij deze uitbreiding hebben ze zich echter duidelijk gerealiseerd dat een echte schrijver zich dubbel en dwars uitbetaald, waardoor ik veel meer kon genieten van het uit drie zaken bestaande moordplot. Ik heb deze uitbreiding gespeeld zonder het basisspel te bezitten en dit ging prima! Een paar generieke tokens uit een ander spel pakken en je bent klaar om je speurneus aan het werk te zetten. Voor zo’n €27 is LA Crimes een perfecte manier om de komende weken met je eigen partner-in-crime je even in een andere wereld te wanen.



Klaas: Blitzkrieg!


Dit tweespelersspel heb ik de afgelopen maand uitsluitend solo gespeeld en niet eens omdat we nou eenmaal allemaal thuis zitten: het is gewoon een ontzettend verslavend, snel en tactisch gevecht. Oneerbiedig uitgedrukt brengt Blitzkrieg! de Tweede Wereldoorlog terug tot het heen en weer schuiven van blokjes over vijf sporen, die de grote strijdtonelen voorstellen. Door het plaatsen van tanks, slagschepen, vliegtuigen en ander wapentuig probeer je als de geallieerden of de as van het kwaad uit die tijd gevechten te winnen en daarmee genoeg punten te verdienen om de oorlog over zijn kantelpunt heen te duwen. Maar het is niet alleen belangrijk welke wapens je kiest: ook hoe je ze inzet kan het verschil betekenen tussen victorie en het onderspit. Bombardeer je de troepenvoorraad van je tegenstander, breid je je eigen arsenaal uit, ontwikkel je sterker materieel? Het kan allemaal en wie dat het slimst aanpakt, wint. En dat kan allenig dus ook zomaar de lastig te kloppen automa zijn.



Nona: Hawaii


Deze maand verloopt ook bij mij anders dan gebruikelijk. Zo speel ik met mijn vaste spellengroep nu deels via Discord en deels via BoardGameArena. Hawaii, een wat ouder worker placement spel, is hierdoor mijn BotM geworden. Dit spel heb ik thuis ook in de kast liggen, maar heeft veel componenten waardoor de setup aan het begin en tussen de rondes door me vaak te lang duurt. Toch vind ik Hawaii een heerlijk spel en nu BGA al het setup werk voor me doet speel ik dit spel veel vaker! Hawaii heeft voldoende variatie om niet te gaan vervelen, onder andere doordat de acties elk spel op andere locaties liggen. Er zijn ook redelijk wat manieren om punten te scoren, waardoor je verschillende tactieken kan proberen. De interactie is hoog en zonder bewust te pesten zit je elkaar veel dwars. Het spel kan worden gespeeld met 2 tot 5 spelers en bevalt mij met elk aantal prima, wat best uniek is. Daarnaast is het flink puzzelen hoe je met steeds minder inkomsten een steeds hoger geplaatst doel moet behalen, die uitdaging kan ik waarderen! Voorlopig blijf ik Hawaii zeker nog spelen!



Vincent: Caverna


Caverna is een spel dat met zeven mensen gespeeld kan worden. Erg sterk is dat het met twee spelers net zo leuk, wellicht leuker is. Net als bij Agricola, de voorloper van Caverna, bouw je een boerderij uit door groente te verbouwen en dieren te fokken voor hun vlees.
In Caverna ben je ook nog eens een familie dwergen die rotsen kan uithakken om er grotwoningen en mijnen van te maken. Je kunt je dwerg ook tot de tand bewapenen en op avontuur sturen voor diverse beloningen die het thuisfront goed kan gebruiken.
Breidt je boerderij en mijn uit tot een groot zelfvoorzienend geheel waar ruimte is voor kleine dwergen en scoor punten door de meeste groente, de meeste dieren, de meester huizen en het meeste goud te verzamelen. Je kunt deze puntenscore een flinke boost geven met extra kamers in je woning die bonuspunten geven op bijvoorbeeld elke koe die je bezit.
Het mooie van het spel is dat je aan de start gewoon een plan kunt bedenken en daarvoor kan gaan. Je gaat nooit echt de verkeerde kant op. Herspeelbaar!



Wat was het tofste spel dat jij de afgelopen maand gespeeld hebt? Laat het hieronder weten!

Geplaatst door Dutchyoda op 31-03-2020 19:11
Aantal keer bekeken: 1472

Reacties

Door Bundin (14 reacties) op 03-04-2020 10:09
( PM )
Voor mij is 't Glen More II. Makkelijk te begrijpen, maar genoeg relevante keuzes te maken. En 't ziet er prima uit op tafel.