Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Tien Sintcadeaus voor minder dan 20 euro

De Sint is weer in het land! Wil je een leuk nieuw spel van de goedheiligman maar vind je het niet leuk om hem op kosten drijven? Hier zijn tien cadeautips waarmee hij nog geen twee tientjes kwijt is.

Next Station Tokyo
Dit flip & write-spel is behoorlijk nieuw, dus als je dat belangrijk vindt, is Next Station Tokyo een extra goede tip. Net als in z’n voorganger Next Station London teken je lijnen op een metrokaart om zo punten te scoren met het verbinden van stations, halen van specifieke doelen en slim groeperen van je routes. De regels zijn snel onder de knie te krijgen, maar de uitdaging om goed te scoren blijft groot.



Fun Facts
Als je een vaste groep hebt om partyspellen mee te spelen – en dat kan ook zomaar je familie zijn – is Fun Facts een leuke. Het helpt je namelijk bij dit spel, waarbij je samenwerkt, als je elkaar een beetje kent. Elke ronde krijgt de groep een vraag, bijvoorbeeld: hoe erg hou je van knuffelen? Iedereen schrijft een antwoord in de vorm van een cijfer op en daarna leggen de spelers om de beurt hun afgedekte antwoord neer boven of onder wat anderen al hebben gelegd. Je scoort de meeste punten als er zoveel mogelijk kaartjes in de goede volgorde liggen.



Kites
Ook bij Kites moet je samenwerken met je medespelers, maar dan om te zorgen dat een set zandlopers niet voortijdig doorloopt. Elke zandloper heeft een kleur, die overeenkomt met kaarten in een deck die allemaal gespeeld moeten worden. Als iemand een kaart speelt, wordt de zandloper van die kleur omgedraaid, in het gunstigste geval zodat je meer tijd overhoudt. Maar zo perfect georganiseerd krijg je het niet altijd en dat leidt tot veel vrolijke chaos.



Parijs: De Lichtstad
Dit spel is al een paar jaartjes oud maar verdient het om niet vergeten te worden. Je speelt het altijd met twee personen en in twee fases. In de eerste fase bestraat je het bord met vakjes in jouw kleur, die van de tegenstander of gemengde kleuren, met als doel daar in de tweede fase gebouwen op te bouwen. Wie die het beste positioneert naast de straatlantaarns die ook op straat staan afgebeeld, scoort de meeste punten en wint Parijs: De Lichtstad.



10 Dagen door Europa
De ontwerper van Ticket to Ride zit ook achter dit kortere spel, waarin je een route door Europa op je afgeschermde plankje moet zien te krijgen. Er zijn kaartjes met landen, maar ook met vliegtuigen en boten en zo probeer je je een weg te banen over het continent. De moeilijkheid is dat je wat je hebt op je plankje niet zomaar van volgorde mag veranderen: je mag per beurt alleen een tegel pakken, vervangen en de oude open terugleggen, zodat je tegenstanders die eventueel kunnen pakken. 10 Dagen door Europa is nog goed voor je topografie ook!



Similo
Er zijn een heleboel verschillende thema’s om uit te kiezen bij dit coöperatieve spel, waarbij de communicatie minimaal is. Eén speler weet wat de geheime kaart is van twaalf die er open op tafel liggen. Op die kaarten staan bijvoorbeeld verschillende sprookjesfiguren, dieren of Harry Potter-personages. Met de ongebruikte kaarten uit de set moet die ene speler hints geven aan de groep, maar de enige die tot zijn beschikking staan is of de geheime kaart wel of niet lijkt op degene die hij mag spelen. Similo speelt snel en is goed voor grappige discussies.



Sea Salt & Paper
In het kaartspel Sea Salt & Paper trek je elke beurt een kaart, die je in je hand houdt en samen met de andere kaarten tot setjes probeert te combineren. Die zijn punten waard en als je denkt de meeste van iedereen te gaan scoren, roep je dat. Als je écht zeker van je zaak bent, kun je alle anderen zelfs nog een ronde laten spelen om nog meer kaarten te trekken of te spelen. Alle kaarten kunnen namelijk ook gespeeld worden voor hun speciale effecten, die invloed kunnen hebben op de uitkomst.



Silver & Gold
Vier rondes lang worden er kaarten omgedraaid met tetris-vormen erop, die de spelers intekenen op één van hun scorekaarten. Hoe meer ze er met passen en meten vol kunnen krijgen, hoe meer punten ze scoren, maar er valt nog meer te verdienen met het afkruisen van gouden munten, variabel scorende palmbomen en beloningen voor snelle spelers. Silver & Gold is een lekker puzzelig spel van de ontwerper van Sushi Go.



My City Roll & Write
Ook hier draait het om tetris-vormen inpassen, maar dan op een landkaartje vol obstakels. Door te dobbelen wordt elke ronde bepaald wat voor vorm er getekend moet worden. Iedereen probeert zijn landje zo vol mogelijk te maken, de bomen te laten staan en de losse stenen te bedekken. Dat is de basis tenminste: My City Roll & Write is voorzien van allerlei verschillende landkaarten met steeds weer net andere regels, zodat je er een heuse mini-campagne van kan maken.



Great Plains
In dit tweespelersspel zet je om de beurt een van je speelstukken op een kaart vol zesvormige vakjes, met als doel de meerderheid te krijgen in de verschillende gebieden die erop te zien zijn. Hoe groter ze zijn, hoe meer punten ze waard zijn. Maar je kunt je stukken ook op plekken zetten die actiefiches opleveren, die je later kunt inzetten om tegenstander met een onverwachte wending te verrassen. Erg abstract, maar door de steeds weer andere samenstelling van de kaart heeft Great Plains de diepte van een kleurige schaakvariant.

Geplaatst door Grrrr op 18-11-2023 12:02
Aantal keer bekeken: 1460

Reacties

Door Marcomarcomar (21 reacties) op 18-11-2023 17:55
( PM )
Goeie tips, ook ideaal voor op vakantie
Door Grand_Granola (68 reacties) op 20-11-2023 09:45
( PM )
Fijn artikel deze! <3