Zin in Essen: Mijn top 5 spellen

Over iets meer dan een week start de grootste spellenbeurs ter wereld: SPIEL in het Duitse Essen (25-28 oktober). Gelukkig hoeven we voor de grootste nu eens niet naar de VS of Dubai. Misschien heb je op deze site al ons voorpretartikel, onze spellenpreview of gids voor je eerste SPIEL-bezoek gelezen. Dan weet je ook dat je op BoardGameGeek alvast kunt grasduinen in het grote aantal spellen dat op de beurs uitkomt. Ik heb de afgelopen weken weinig anders gedaan. Hieronder vind je mijn persoonlijke top 5 spellen, die ik op SPIEL het liefst wil uitproberen.

5. DON'T GET GOT (Big Potato)
Type spel: party game
Spelers: 2-8
Speelduur: onbekend
Leeftijd: onbekend

Kijk, hier word ik nou vrolijk van. In Don’t Get Got krijgt iedere speler zes geheime missies, waarvan je er zo snel mogelijk drie moet zien te volbrengen. Wie dit het eerste doet, wint het spel. Als ik de summiere beschrijving op BoardGameGeek goed begrijp, dan draaien de missies er altijd om iets van een andere speler gedaan te krijgen, zonder dat die zich van jouw missie bewust is. Dat die jou een compliment geeft, bijvoorbeeld, of een vraag stelt die op je kaartje staat. Een verfijnd soort manipuleren dus. Echt iets voor mij. Ik stel me zo voor dat je dit spel met een groep vrienden tijdens een weekje Centerparcs speelt en dat dan af en toe iemand tussen de borrels en het gourmetten door roept: “Ha! Dat was alweer mijn tweede missie!” Terwijl jij gewoon dacht een vrije wil te hebben.

Waar? Hal 4, stand C1194. PASSING THROUGH PETRA (Renegade Games)
Type spel: expertspel, worker placement
Spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd: 14+

Langer nog dan bordspelfan ben ik filmfan. Ik ben daarom altijd benieuwd naar spellen met een filmthema. En er tegelijkertijd ook huiverig voor. Een slecht spel kan zo een goede film naar beneden halen (Back to the Future: ik wil het wel, maar ik durf het niet…). Passing Through Petra doet me indirect - en dus onbezorgd - aan één van mijn lievelingsfilms denken: Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Petra is de poort waar Indy en zijn vader door moeten om de Heilige Graal te vinden. Op BoardGameGeek zie ik dat er een kartonnen replica van in de doos zit. ‘Nuff said. Nou ja, het lijkt me ook gewoon een prettig, puzzelig worker-placementspel, waarin je een kolonie middels slim handelen uit moet bouwen. Misschien iets van een engine builder? Wij zullen zien.

Waar? Hal 2, stand F1383. FUJI (Feuerland Spiele)
Type spel: coöperatief
Spelers: 2-4
Speelduur: 30-45 minuten
Leeftijd: 10+

Opvallend veel spellen dit jaar lijken gewijd aan Aziatische thema’s. Ik heb er vrij veel op mijn lijst staan, omdat ik een ‘sucker’ ben voor de rustige, klare tekenstijl. Sinds Hanamikoji heb ik bovendien groot vertrouwen in Aziatisch spelontwerp. In Fuji sta je op de gelijknamige Japanse vulkaan, die op uitbarsten staat. Alle spelers moeten hun weg vinden naar het dichtstbijzijnde dorp. Het is een coöperatief spel, dus dat moet gezamenlijk gebeuren. Toch rol je tegelijkertijd in het geheim ook dobbelstenen om te kijken wie zijn poppetje daadwerkelijk mag verplaatsen. Hoe die twee mechanismen zich tot elkaar moeten verhouden, begrijp ik nog niet helemaal. Maar dat stiekeme dobbelstenen rollen, je medespelers inschatten en stiefelen over prachtig ontworpen kaarten – ja, dat lijkt me wel wat.

Waar? Hal 4, stand C116


Het artwork van Fuji


2. HOLDING ON: THE TROUBLED LIFE OF BILLY KERR (Hub Games)
Type spel: coöperatief
Spelers: 1-4
Speelduur: 45-60 minuten
Leeftijd: 14+

Dit spel ga ik óf geweldig óf verschrikkelijk vinden. In Holding On: The Troubled Life of Billy Kerr tref je in een ziekenhuisbed Billy Kerr aan, wiens leven je met een team van verpleegkundigen zo lang mogelijk moet zien te rekken. Niet alleen heeft Billy Kerr een ernstige hartaanval gehad (en is de volgende aanstaande), hij draagt ook diepe trauma’s met zich mee. Aan jou de taak hem tien scenario’s lang in leven te houden. Zo kom je er achter wat hem allemaal overkomen is. Het zou een intrigerend samenwerkspel kunnen zijn, een stukje bordspelkunst, een stap buiten de kleine wereld van de tafel om de speler iets wezenlijks mee te geven. Het zou echter ook een tweede Fog of Love kunnen zijn, in die zin dat de speelkarakters me te gemaakt zijn, de emoties te oninvoelbaar en de verhaallijnen te willekeurig. Ik hoop op het eerste.

Waar? Hal 3, stand P1011. UNDERWATER CITIES (Delicious Games)
Type spel: expert
Spelers: 1-4
Speelduur: 80-150 minuten
Leeftijd: 12+

Als je heel erg van een bordspel houdt en het al heel vaak hebt gespeeld – en dat heb ik met Terraforming Mars – dan hoop je een beetje op een nieuw spel dat die ervaring verdubbelt. Een nieuwe wereld, een onontgonnen gebied, dat weer uren aan speelplezier geeft. Volgens de eerste commentaren op BoardGameGeek moet Underwater Cities dat voor Terraforming Mars zijn. Net als bij Terraforming Mars draait dit spel om het leefbaar maken van een onbewoonbaar gebied; alleen dan nu op de bodem van de zee. Je doet dit door luchtkoepels te plaatsen, tunnels te boren, productiehuizen en laboratoria te bouwen – oftewel, je doet dit door allerlei handige kaarten te plaatsen, die je extra acties en mogelijkheden geven. Met zijn complexe kaart-plaats-systeem (iets met kleuren die moeten matchen langs de rand van het bord) moet Underwater Cities zelfs nog strategischer en puzzeliger zijn dan Terraforming Mars. Het zou natuurlijk ook gewoon een slap aftreksel kunnen zijn. Mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt.

Waar? Hal 5, stand C111Und du?
Op de Essen SPIEL previewlijst staan ondertussen 1172 titels. De afgelopen weken heb ik er zo’n 90 spellen uit geselecteerd, die me om de een of andere reden intrigeren. De vijf spellen hierboven lijken me het leukst en ga ik zeker uitproberen. Maar wie weet kom ik met heel andere spellen thuis. Ik ben benieuwd! Ga jij ook naar SPIEL? En heb je al spellen op je wenslijst staan? Laat het ons weten in de reacties!


Door: Elin Derks

Geplaatst door Miss Steiner op 17-10-2018 09:51
Aantal keer bekeken: 1076

Reacties

Door Robbus (60 reacties) op 17-10-2018 11:22
( PM )
Kan helaas niet gaan dit jaar, maar boven aan mijn lijst staan NEOM (een soort 7 Wonders-Suburbia-hybride) en Reykholt. Die laatste heb ik al besteld en die eerste probeert een vriend voor mij mee te nemen :)
Verder lijken Planet en Brikks me ook erg tof.
Door Skull_kid (1543 reacties) op 17-10-2018 11:27
Rol: Forum Moderator
( PM )
Haha, Don't Get Got klinkt fantastisch! Enig idee wat het gaat kosten en hoeveel verschillende opdrachten er inzitten (zodat je niet na 3 keer een weekend spelen alle missies kent)?
Door CandyShine (626 reacties) op 17-10-2018 11:45
( PM )
Quote:
Haha, Don't Get Got klinkt fantastisch! Enig idee wat het gaat kosten en hoeveel verschillende opdrachten er inzitten (zodat je niet na 3 keer een weekend spelen alle missies kent)?


Ik was ook al aan het zoeken voor je, maar ik zie dat je het al op BGG hebt gevraagd. Antwoord afwachten dan maar!
Door Nona (65 reacties) op 17-10-2018 13:01
( PM )
Quote:
Haha, Don't Get Got klinkt fantastisch! Enig idee wat het gaat kosten en hoeveel verschillende opdrachten er inzitten (zodat je niet na 3 keer een weekend spelen alle missies kent)?

Volgens de TableTopTogether tool gaat ie €20 kosten.
Door Skull_kid (1543 reacties) op 17-10-2018 13:02
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
[..]


Ik was ook al aan het zoeken voor je, maar ik zie dat je het al op BGG hebt gevraagd. Antwoord afwachten dan maar!


Jep, kon het namelijk ook nergens vinden :)
Door Egg citizen (687 reacties) op 17-10-2018 23:46
( PM )
Underwater cities had ik over het hoofd gezien, na je beschrijving, wel de moeite waard om eens te bekijken.

De spellen waar ik naar uitkijk zijn(in onbepaalde volgorde):
- Robin Hood and the merry men (Was veel om te doen op kickstarter, mensen beginnen het binnen te krijgen, maar mij overtuigde het des tijds nog niet genoeg. Kijken of ik iets heb misgelopen :) )
- Hellboy (meer benieuwd of dit wel iets is)
- Western Legends (sommigen hebben hem net binnen, had hem zelf niet gebacked omdat ik Xia wel gebacked had, maar wel nog benieuwd naar)
- Heroes of Dominaria (Ben van oorsprong een magic speler)
- Underwater Cities (ergens werd deze aangeraden...)
Door Skull_kid (1543 reacties) op 18-10-2018 12:32
Rol: Forum Moderator
( PM )
Don't Get Got! heeft 186 missiekaarten, dus dat lijkt me wel prima! Ik heb een vriend die naar Essen gaat gevraagd of ie er één op kan pikken
Door Ghuda (23 reacties) op 18-10-2018 16:09
( PM )
Quote:
Underwater cities had ik over het hoofd gezien, na je beschrijving, wel de moeite waard om eens te bekijken.

Ik ook!

Waar ik naar uitkijk zijn de volgende spellen:
- Cryptid Een competitief deductiespel waarbij je een monster moet vinden op de kaart. Wie wil dat nou niet.
- Dawn of the Peacemakers Een cooperatief spel waarbij je moet zorgen dat er vrede komt tussen twee naties die met elkaar in oorlog zijn. Een orgineel thema.
- Black-out: Hong Kong van Alexander Pfister. Genoeg gezegd (er is trouwens ook niet veel bekend)
- Nyctophobia Nyctophobia is a cooperative tactile maze game => Hier word ik nu nieuwsgierig van
- nog een aantal spellen die ik niet gebacked heb op kickstarter: Architects of the West Kingdom , Everdell en Dinosaur Island

en o ja, Underwater Cities
Door Sunnyfield (110 reacties) op 18-10-2018 16:59
( PM )
Quote:
- Black-out: Hong Kong van Alexander Pfister. Genoeg gezegd (er is trouwens ook niet veel bekend)

De spelregels staan al online. Blackout: HK lijkt mij een medium-zware ietwat droge euro met behoorlijk wat interactie en strategische keuzes.

Edit: had een vergelijking gemaakt met een spel van een andere auteur
Door Stef (107 reacties) op 18-10-2018 18:05
( PM )
Kan je ook oude of recente kickstarters kopen op Spiel?
Door Ghuda (23 reacties) op 18-10-2018 18:55
( PM )
Quote:
De spelregels staan al online.
Nu wel? Wat fijn. Ik ga ze bekijken

Quote:
Kan je ook oude of recente kickstarters kopen op Spiel?

Je kunt hier alle spellen vinden die uitkomen op Spiel. Er zitten ook spellen bij die op kickstarter zijn geweest.
Door Stef (107 reacties) op 18-10-2018 20:46
( PM )
Quote:
[..]
Nu wel? Wat fijn. Ik ga ze bekijken

[..]

Je kunt hier alle spellen vinden die uitkomen op Spiel. Er zitten ook spellen bij die op kickstarter zijn geweest.


Thanks!
Ik zie dat Kami-Sama te koop is
Had de kickstarter gemist.