Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Star Wars Villainous: Power of the Dark Side

Uitgever: Ravensburger
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Speelduur: +/- 20 min per speler

Na het succes van Villainous en de nodige uitbreidingen, waaronder van Marvel, is het anno 2023 tijd voor het Star Wars universum. Met een breed scala aan iconische schurken met elk hun eigen verhaal en eindbestemming is ook voor Star Wars de basis voor een Villainous bordspel snel gelegd. Tijd om een legendarische schurk te worden die zijn ambities waar maakt.

Voor wie niet bekend is met Villainous, wil ik je graag doorverwijzen naar de review van collega Patrick om alles te lezen over hoe het spel werkt. Deze review gaat er verder van uit dat de lezer bekend is met Villainous en focust op wat er nieuw is bij deze editie.

Villainous-1


'You don't know the power of the dark side' - Darth Vader
Darth Vader, generaal Grievous, Asaj Ventress, Moff Gideon en Kylo Ren zijn bekende namen voor de gemiddelde Star Wars fan. Deze vijf schurken kunnen door de spelers gekozen worden en zij herspelen hun belangrijkste momenten uit de films en series na.
Het spel wordt tegen elkaar gespeeld. Iedere speler probeert op zijn eigen manier met een uniek bord en een uniek deck kaarten zijn 'schurken' ambities te vervullen. Zo moet Darth Vader Luke Skywalker naar de dark side van de force lokken, terwijl Moff Gideon een experiment op de kleine Grogu wil laten slagen, de laatste ook wel bekend als 'baby Yoda'.

Ieder karakter speelt op unieke wijze deze ambitie uit: Waar Generaal Grievous zoveel mogelijk droids in zijn leger wil plaatsen om Jedi te verslaan en zo hun lightsabers te veroveren, moet Kylo Ren het meer hebben van psychologische spelletjes. Door de juiste beslissingen te nemen op de juiste momenten accepteert hij stukje bij beetje zijn duistere kant. De doelen per karakter zijn duidelijk omschreven en de haalbaarheid wordt je al snel duidelijk. Wie het snelste zijn doel behaalt, wint het spel.

Villainous-3


'I find your lack of faith disturbing' - Darth Vader
Spelers proberen elkaars progressie te temperen door de helden uit het Star Wars universum als 'Fate’ (lot)kaarten bij de tegenstander te spelen. Deze kunnen, of moeten soms, verslagen worden door krijgers te rekruteren en speciale kaarten te spelen. De fate kaarten kunnen ook de progressie vertragen of een halt toe roepen.

Omdat ik tijd wil nemen om mijn mening uit te leggen over Star Wars Villainous zal ik geen uitgebreide omschrijving van de spelmechanieken geven. Zie daarvoor de link boven in deze review. In plaats daarvan wil ik duidelijk maken waarom ik persoonlijk Star Wars Villainous zowel een heel gaaf, als ook zeer tegenvallend spel vindt.

Villainous-22


'I'm immune to the light' - Kylo Ren
De vormgeving en 'artwork' op de kaarten in je deck zijn, zoals je gewend bent bij een Star Wars game én een Villainous game, weer geslaagd. Ook de miniaturen zijn slim gemaakt maar hun uiterlijk laat te wensen over. De sector waarin je villain zich bevindt, alsmede de type helden, 'allies' en voertuigen zijn iconisch voor het verhaal dat verteld wordt. Het ontwerp voor de ambities van de Villains geeft een sterk Star Wars gevoel. Het hele sfeerplaatje klopt in deze en tot zover zou Star Wars Villainous een hoog cijfer krijgen.
Maar dan ga je het spel spelen. 

Ik heb het spel met twee, drie en vier spelers gespeeld en meerdere potjes en dit is mijn oordeel: Op Asaj Ventress en General Grievous na vind ik persoonlijk het spel weinig bieden. Darth Vader heeft bij de vier keer dat hij gekozen is (en natuurlijk wordt hij gekozen want het is Darth Vader) drie maal enorm eenvoudig gewonnen en dat al in de vijfde speelronde. De andere spelers waren kansloos.

Dit komt doordat Darth Vader de missie heeft om Luke Skywalker naar de Keizers troonzaal te lokken, de keizer moet hierbij aanwezig zijn. De speler moet vervolgens zijn miniatuur ook in de troonzaal zetten en 6 ambitiepunten spenderen. De speler kan de keizer in zijn deck vinden en gratis spelen. De keizer kan niet worden verwijderd. Ambitiepunten worden aan het begin van een ronde vergaard en kan via kaarten vergroot worden. Er is één kaart waarbij de speler Luke direct in de troonzaal kan lokken, wat potentieel het fate deck in één keer omzeild. Dus heb je die twee belangrijke kaarten en 9 ambitiepunten in vijf rondes vergaard, dan feliciteren we je met de overwinning.

De enige keer dat Darth Vader niet won, kwam dat doordat precies de juiste (enige) fate kaart gespeeld werd op precies het juiste moment, waardoor hij zijn hand moest afleggen, met hierin natuurlijk de keizerkaart. De Darth Vader speler heeft vervolgens nog vijf rondes lang zijn hele hand afgelegd in de hoop die ene juiste speelkaart weer terug te vinden. Wat uiteraard niet lukte voordat iemand anders won.

Villainous-4

Als Kylo Ren ben ik onopvallend in een hoek kaartjes gaan spelen om fiches op en neer te verplaatsen. Mijn tegenstanders namen niet eens de moeite om fate kaarten tegen me te spelen want Darth Vader was al aan het winnen. Ik kwam zodoende alsnog heel dicht bij de overwinning. Later bedacht ik me dat als mijn medespelers wel wat fate kaarten op mij hadden gespeeld, dat dit waarschijnlijk had geresulteerd in een kansloze nederlaag. De Moff Gideon speler was aardig gebalanceerd voor ons gevoel, maar was tegelijkertijd ook veel beter tegen te werken door interessante fate kaarten, dan de Darth Vader speler.


Ik heb plezier gehad met Asaj Ventress: Zij moet drie missies voltooien en hiervoor moet zij diverse helden verslaan. Ze heeft zelf een 'assassin' kaart die je met slim opsparen van ambitiepunten snel kan inzetten om progressie te maken. Tot slot dient ook Grievous jedi te verslaan om aan zijn doelen te komen en zijn verschillende droids komen hier goed uit de verf.


Ik begrijp dat mijn misvatting hier is dat je het spel als zodanig moet spelen dat je continu allies speelt en die allies moeten helden verslaan en zo win je het spel, dat is dus alleen echt bij die twee karakters hiervoor genoemd. Maarja, laat dat nu juist leuk zijn. Een deck kaarten steeds opschonen om de juiste kaart te vinden is in mijn optiek weinig aan.
Eveneens kan ik de hele Darth Vader speelstijl gewoonweg niet begrijpen. Mijn ervaring zegt nu: Je gaat gewoon winnen tenzij de juiste kaart per ongeluk onderop zit. Persoonlijk ben ik het type speler die dit oneerlijk en frustrerend vind.

'Your astute panic suggests that you understand your situation' - Moff Gideon
Ter conclusie: Vind jij de Villainous spellen erg leuk om op tafel te zetten en ben je fan van Star Wars dan is dit een prima aankoop voor jou. Het gevoel dat je in dit universum rondzweeft is zeer geslaagd aanwezig en de spelvorm is eenvoudig te leren en lastig te meesteren. Al moet misschien ook jij helaas vervolgens concluderen dat je het meest iconische karakter uit de hele franchise, al snel permanent in de doos zal laten voor een leuke gebalanceerde avond. Dat gebeurt hier in ieder geval wel.

 

Vincent Hartmeijer (Vincenity)

Altijd op zoek naar slachtoffers voor een bordspel, kaartspel of dobbelspel. Wanneer niet beschikbaar zoekt hij zijn heil online tijdens een potje League of Legends, Darkest Dungeon of EU4. Probeert continu zijn high score met doppel zo clever of clever tot de 3e macht te verbeteren to hij er dizzle van wordt.

Aantal keer bekeken: 1020 

Laagste 3 prijzen voor Star Wars Villainous: Power of the Dark Side (Bordspellen)

45.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
CrowdFinder 9.2
 
€  39.50€ 5.99   € 45.49
Everspel 9.4
 
€  51.50€ 6.95   € 58.45
Spellenhuis 9
 
€  65.95€ 0.00   € 65.95

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.