Dicks Starter Kick voor 17 januari 2019


Hoi allemaal,

De kickstarter campagnes zijn weer terug en hoe! Waar het vorige keer nog rustig was, draait de machine nu weer volop. Er zitten zoveel campagnes tussen dat het moeilijk is om keuzes te maken. Ik heb ervoor gekozen om te focussen op “vernieuwen of voorzetten”. Daarmee bedoel ik dan nieuwe edities, uitbreidingen of volgende delen in een serie.

Tsuro: Phoenix Rising (link)


Aantal spelers: 1 tot 4
Basis pledge level: $40,- (ca. €35,-)
Verzendkosten: $18,- (ca. €16,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 9 februari 2019
Verwachte levering: september 2019Omschrijving: Tsuro Phoenix Rising is een nieuw deel in de Tsuro reeks. In Tsuro plaats je tegels om een pad te maken. Je verplaatst je speelstuk over het pad tot je niet verder kunt of het speelveld verlaat. Je probeert zo lang mogelijk op het speelveld te blijven, want anders ben je af. Als een tegenstander je pad verlengt, moet jij verder en zo kan deze jouw speelstuk sturen.
Bij Phoenix Rising zijn er sterren toegevoegd. Elke keer dat je over een tegel met een lampion gaat, krijg je een ster en moet je die lampion verplaatsen. Degene die het eerst zeven sterren heeft wint. Ook mag je, als je het speelveld verlaat, net als een Phoenix terugkeren op het speelveld. Dit is wel éénmalig.

Mijn mening: Ik speel Tsuro vooral via de app op mijn telefoon. Het is spel met weinig diepgang en daarom ideaal om even de tijd te doden. Phoenix Rising lijkt meer diepgang te bieden en ik ben hier ook in geïnteresseerd.

Tokyo Series (link)


Aantal spelers: 1 tot 8 (afhankelijk van welk spel)
Basis pledge level: $99,- (ca. €86,-) voor een set van alle drie.
Verzendkosten: $15,- (ca. €13,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 12 februari 2019
Verwachte levering: oktober 2019Omschrijving: De Tokyo Series is een serie van (uiteindelijk) twaalf spellen die allemaal draaien om iets specifieks rond Tokyo. De eerste trilogie ging over drankautomaten, architectuur en het metrostelsel. Nu dient de tweede trilogie zich aan. Al deze spellen kunnen met elkaar gemixt worden voor een nieuwe ervaring.
- Tokyo Coin Laundry ($35,-): Een verzameling behendigheidsspellen met wasmachines en microscopisch kleine kleding.
- Tokyo Tsukiji Market ($45,-): Een zwaar en economisch spel over de vismarkt. Vang en verhandel je vis om het meeste geld te verdienen.
- Tokyo Game Show ($35,-): Host je eigen gameshow met je vrienden door middel van verschillende minigames.
Naast deze trilogie zijn er ook drie kleine Japanse spellen die je via add-ons kan toevoegen.

Mijn mening: Het moge geen geheim zijn dat ik een fan ben van Jordan Draper en deze serie. Of je iets complex wil, of juist iets simpels, het bevat voor iedereen wel wat. Het feit dat de spellen gecombineerd kunnen worden is geweldig. Ik raad jullie van harte aan om in ieder geval een (sushi) blik te werpen op deze campagne.

Western Legends: Ante Up (link)


Aantal spelers: 2 tot 6
Basis pledge level: $38,- (ca. €33,-)
Verzendkosten: $10,- (ca. €8,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 24 januari 2019
Verwachte levering: november 2019Omschrijving: In Western Legends ben je een cowboy of cowgirl en probeer je zo legendarisch mogelijk te worden. Dit kan je doen door je goed te gedragen of door een meedogenloze bandiet te zijn. Je kan pokeren, banken beroven, mijnen naar goud, andere spelers overvallen, koeien drijven en nog veel meer. Dit alles gebeurt met behulp van pokerkaarten met speciale krachten. Degene die als eerste bij het vooraf bepaalde aantal punten is, heeft gewonnen.
Ante Up geeft nog meer opties om punten te halen. Er is een trein die rond rijdt. Je kan deze overvallen, maar je kan er ook mee reizen (of beiden als je dat wilt). Er is een nieuwe stad met meer mogelijkheden om punten te verdienen. Er is een nieuwe manier van pokeren en je kan punten scoren door te gokken.

Mijn mening: Western Legends is een spel met veel keuzevrijheid. Er zijn veel manieren om punten te verzamelen, zodat je elke keer iets nieuws kan proberen. De afgelopen maand is het nauwelijk van mijn tafel af geweest. Ante Up is voor mij een must have omdat het nog meer vrijheid en opties geeft.

Luxor: The Mummy’s Curse (link)


Aantal spelers: 2 tot 4
Basis pledge level: €25,-
Verzendkosten: €8,- en EU vriendelijk
Eindigt op: 31 januari 2019
Verwachte levering: mei 2019Omschrijving: The Mummy’s Curse is een uitbreiding op het in 2018 uitgekomen Luxor. Luxor was genomineerd voor de prestigieuze Spiel Des Jahres, welke naar Azul ging. In Luxor speel je kaarten van je hand, maar je mag de volgorde van je kaarten niet veranderen. Je kiest de kaart aan de meest linkse of de meest rechtse kant om te spelen. Je verplaatst een meeple afhankelijk van de kaart die je speelde. Vervolgens kan je de actie doen van de plek waar je uit kwam, mits je aan de voorwaarde voldoet. Gaandeweg probeer je schatten te verzamelen en punten te scoren. Degene met de meeste punten wint. Ten slotte trek je een nieuwe kaart die plaats je in het midden van de kaarten in je hand.
The Mummy’s Curse geeft, naast de onderdelen voor een vijfde speler, vier modules om variatie aan het spel toe te voegen:
- The Mummy: de mummy loopt in tegengestelde richting. Als deze een speler passeert, valt de speler ‘in slaap’. Het kost hen een activatie om weer wakker te worden.
- Equipment: Elke speler krijgt nieuwe startkaarten. Deze kaarten kunnen een combo veroorzaken zodat het spel sneller van start gaat.
- New Treasures: Zoals de naam zegt zijn dit nieuwe schatten om te verzamelen.
- Special Adventurers: Elke speler begint met een unieke speciale kracht.

Mijn mening: Ik heb Luxor één keer gespeeld en vond het wel leuk, maar niet geweldig. Of deze modules daar veel verandering in gaan brengen betwijfel ik. Heb jij wel genoten van Luxor, dan is dit misschien wel iets voor jou.

New Salem 2nd Edition (link)


Aantal spelers: 3 tot 8
Basis pledge level: $32,- (ca. €28,-)
Verzendkosten: $14,- (ca. €12,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 31 januari 2019
Verwachte levering: september 2019Omschrijving: In New Salem bouw je als Puritein aan de stad New Salem. Maar sommige van jullie zijn juist heksen. Hoeveel heksen er zijn hangt af van het aantal spelers. Welke rol je hebt, zie je aan het begin. Dit houd je verborgen voor je medespelers. Iedere speler kiest tegelijk een gebouw uit hun kaarten en geeft de rest door. Met deze kaarten bouw je aan New Salem. Gebouwen brengen hoop of wanhoop naar New Salem. Als je een gebouw compleet krijgt (een set van drie kaarten) dan krijg je bonus punten.
Aan het eind van de ronde kunnen speler hun verzamelde hoop inzetten voor verschillende gebeurtenissen. Zo kan je onder andere een speler laten vervolgen van hekserij. Maar als iemand vals beschuldigd is brengt dit meer wanhoop aan het eind van het spel. Hetzelfde geld voor heksen die niet vervolgd zijn. Het is dus belangrijk om de juiste spelers te beschuldigen, of juist te zorgen dat je de verkeerde spelers beschuldigd worden.
Als aan het eind meer hoop dan wanhoop is, dan wint één van de Puriteinen. Is er meer wanhoop? Dan wint één van de heksen.

Mijn mening: Ik heb New Salem nooit gespeeld. Het tegelijk bouwen aan de stad en elkaar beschuldigen zorgt voor veel interactie. Van wat ik heb begrepen speelt het spel erg snel omdat iedereen tegelijk bezig is. De eerste editie is niet meer verkrijgbaar, dus als dit jou aanspreekt, dan is deze kickstarter misschien wel voor jou.

Suburbia Collector’s Edition (link)


Aantal spelers: 1 tot 5
Basis pledge level: $99,- (ca. €86,-)
Verzendkosten: $22,- (ca. €19,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 13 februari 2019
Verwachte levering: october 2019Omschrijving: Dit is een deluxe variant van Suburbia uit 2012. In Suburbia bouw je een stad door tegels aan te schaffen en deze vervolgens neer te leggen aan je stad. Deze tegels hebben effect op je inkomen en populariteit. Met je inkomen kun je nieuwe tegels kopen. Met je populariteit groeit het aantal inwoners in je stad. Degene die aan het eind van het spel de meeste inwoners heeft, is de winnaar.

Mijn mening: Dit is een erg mooie uitgave. De vormgeving is aangepast. Er worden goede trays meegeleverd om al je onderdelen in te bewaren. Daarnaast heb ik Suburbia altijd al een leuk spel gevonden. Qua spel kan ik deze sowieso aanraden. Of je deze deluxe variant moet kiezen, ligt geheel aan jou. Ik houd wel van een extra mooie uitvoering.

Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures: City Fall (link)


Aantal spelers: 1 tot 5
Basis pledge level: $125,- (ca. €109,-)
Verzendkosten: $20,- (ca. €18,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 9 februari 2019
Verwachte levering: oktober 2019Omschrijving: In TMNT Adventures: City Fall speel je als de bekende Turtles om de slechteriken te stoppen. TMNT Adventures City Fall bouwt verder op het adventures systeem van TMNT: Shadows of the Past uit 2016. Het bekendste kenmerk van dit systeem is dat je je gerolde dobbelstenen deelt met de spelers naast je. Dus als je eigen worp tegenvalt, kan je letterlijk hulp krijgen van je medespelers. In tegenstelling tot zijn voorganger is deze versie volledig coöperatief te spelen. Het is dus niet meer nodig dat één speler de slechteriken aanstuurt. Zodra één speler dood is hebben jullie allemaal verloren. Jullie winnen door de verschillende doelen te voltooien.

Mijn mening: Toen ik de kickstarter van 2016 mistte, baalde ik wel. Ik heb de (oude) Turtles altijd leuk gevonden. Ook deze versie lijkt me erg gaaf om te spelen. Het delen van je dobbelstenen met je medespelers is een leuke manier om te zorgen dat je toch wat kan doen tijdens je beurt. Ook verhoogt dit de interactie omdat je nog meer gaat overleggen wie welke dobbelsteen gaat gebruiken.

Snelvuur:


Er zijn momenteel zoveel campagnes, dat ik ze nooit allemaal kwijt kan. Hier zijn nog een aantal die mij ook nog interessant lijken:
Onimaru: Versla als door middel van dobbelstenen de Onimaru in het oude Japan. (link)
Circadians: First Light: Leidt een onderzoeksteam op een verre planeet. (link)
AVGhost Paranormal Investigation: Zoek met de juiste kleur (echt!) licht naar hints om een mysterie op te lossen. (link)
La Stanza: Verzamel schilderijen van beroemde artiesten uit de 16de eeuw. (link)
War of the Worlds: The New Wave: Strategiespel gebaseerd op het boek van H.G. Wells. Na de mislukte eerste aanval komen de buitenaardse wezens weer om de aarde te veroveren. (link)

Het kickstarterseizoen voor 2019 is nu duidelijk geöpend. Zijn jullie er klaar voor? Of zitten jullie al weer diep in de campagnes? Laat het hieronder weten.

Geschreven door Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 17-01-2019 22:14
Aantal keer bekeken: 657

Reacties

Door Carientje (561 reacties) op 18-01-2019 10:07
( PM )
Voor degene die turtles will backen, de base pledge geeft je geen toegang tot de stretchgoals, dat doet de 250 dollar pledge pas.daarnaast schijnt in de vorige campagne veel misgegaan te zijn met regels, misprints, minis etc en schijnen ze slecht te communiceren. Dus lees eerst goed voor je je geld erin stopt.

Zelf kijk ik erg uit naar Dark Rituals van de makers van Vampire Hunters. Deze campaign gaat ook als een speer.
Door Skull_kid (1564 reacties) op 18-01-2019 11:01
Rol: Forum Moderator
( PM )
Queen Games heb ik nooit gesteund op Kickstarter en zal ik ook nooit steunen op Kickstarter.

Dat bedrijf heeft zat geld op de rekening staan om spellen gewoon uit te geven en ze gebruiken KS dus puur als pre-order dienst. Tuurlijk, je krijgt er wat Queenies bij die je niet in de winkel krijgt, maar veel van die dingen (ik heb er een paar voor Escape: Curse of the Temple) zijn gewoon voor de leuk en voegen nou niet echt heel veel toe. Daarnaast kan je ze vaak gewoon van hen zelf kopen op Amazon.de...
Door Egg citizen (689 reacties) op 18-01-2019 14:49
( PM )
Om even te benadrukken dat je uit moet kijken met de TMNT:Deze komen dus beiden uit hetzelfde spel... zelf kan ik mij niet meer herinneren dat Shredder zo klein was uit de serie, maar kan mij vergissen?

Een topic is hier ook al voor aangemaakt op BGG.
Buyer beware

Ondanks dat het spel redelijk goed blijkt te zijn... is de ondersteuning ver te zoeken. Is er dus iets mis met je spel? Jammer dan, je krijgt geen hulp... durf jij daar 300 dollar tegenaan te gooien?
Door Carrot87 (91 reacties) op 18-01-2019 14:52
( PM )
Ik volg zelf de campaign van Onimaru, heb nu nog $1 gepledged... twijfels twijfels

Tsuro vond ik erg leuk om te doen, dus deze ga ik wel backen, lijkt erop dat het net meer diepgang heeft wat ikzelf wel leuk vind.
Door Freakgib (120 reacties) op 21-01-2019 21:29
( PM )
Ik heb zelf een $1 pledge voor Cloud Spire ik ben opzich wel fan van Chip Theory Games heb meerdere van hun games maar ze zijn niet echt goedkoop.
Zit nog erg te twijfelen of ik hem wel of niet neem.