Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Liefdesbrief aan Catan

Mijn Valentijn.

We zijn inmiddels al weer zolang samen. Soms denk je vast dat ik op je uitgekeken ben. Maar toch blijf jij mijn grote liefde en deze liefde is voor eeuwig. Dit jaar zet ik je graag in het zonnetje. Lieve Catan.

Aaah, Catan. Zucht. We kennen elkaar zo goed. Ik weet nog goed hoe je jezelf vroeger de kolonisten van Catan noemde maar dat dat toch politiek niet correct meer was. Das lang geleden he, Catan?

Ach Catan, we waren altijd samen. Jij , ik , Ruben, Peter en Maarten. We hebben het nog vaak over je als we een potje Imperial Assault of Rovers van de Noordzee spelen: Wat een tijd was dat hè, zeggen we dan.

Tja Catan…. Jij wist altijd precies wat mijn plannen waren en hoe ik ze wilde uitvoeren. En jij steunde mij daarbij met stenen, hout, wol, graan en erts. Later bracht je zelfs goud op tafel zodat ik echt kon doen wat ik wilde. Al moest ik daar altijd een moeilijke hoeveelheid boten voor bouwen, weet je nog? Maar het gaf niet. Jij wist net zo goed als ik dat ik een sucker voor de langste handelsroute ben.

Mijn lieve Catan… het was niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Soms liet je mij de hele avond zessen gooien met de dobbelstenen terwijl ik mijn stad toch echt bij een 8 en een 5 had gebouwd. Dan waren we even niet zo verliefd, remember? Maar dan ineens blijkt de vier ook in trek! Laat ik daar nu net die stenen mijn hebben liggen en stenen waren altijd schaars. Ik handel mezelf wel naar de top. Met jouw hulp Catan.

Oh Catan ik weet nog dat mijn beste maat met je aan kwam zetten. Je had ondertussen al zeevaarders en steden & ridders en het geheel maakte je nog aantrekkelijker. Ik moest je hebben. Ik moest je elke dag zien. En zo geschiedde. Want ik was loyaal aan je en jij aan mij. Die grote speeldoos met huisjes, steden, hexagrammen en dobbelstenen ging elke avond na een dag zwoegen op mijn vervelende zomerbaantje weer open. En zo vergaten we de dag en genoten we van onze vrijheid. Allemaal dankzij jou Catan.

Tegenwoordig zie ik je nog maar hooguit 1 keer per jaar. Op een gekke avond. Het is vreemd maar zo gaat het leven soms. Vergeet niet dat je ze allemaal verslagen hebt. Zelfs Levensweg, Zelfs Monopoly en ja, zelfs Risk werd aan de kant gezet toen jij in mijn leven kwam. Je was mijn eerste grote liefde. Je was de beste. En je bent nog steeds de beste.

I love you , Catan.

Vincenity





Catan 25 jaar
Alle gekheid op een stokje, Catan biedt veel mensen warme herinneringen aan hun jeugd en voor sommigen zelfs nog aan het heden. Dit komt omdat het spel alweer 25 jaar oud is. Gefeliciteerd Klaus Teuber!

In 1995 had de Duitse spelontwerper samen met uitgeverij Kosmos een schot in de roos met Die Siedler von Catan. Het spel won direct de titel Spiel des Jahres en ontving tevens de Deutscher Spieler Preis. Geen wonder dat het spel in Nederland ook goed ontvangen zou worden.
Echter gebeurde dit pas drie jaar later in 1998 toen 999 Games het spel besloot uit te geven. 999 Games was toen nog een klein bedrijf en bracht het spel uit als De Kolonisten van Catan.
Gelukkig werd het een groot succes en mochten de Nederlandse spelers datzelfde jaar de 5 tot 6 spelers uitbreiding in hun kast verwelkomen.

Één jaar nadat Catan in Nederland verscheen, won het de prijs voor “Speelgoed van het Jaar”. Naast dat grote succes werd dit jaar de eerste grote uitbreiding van Catan uitgebracht: Catan: Zeevaarders. Later dat jaar kwam ook de uitbreiding Catan: Steden en Ridders uit. Tot op de dag van vandaag zijn deze uitbreidingen ontzettend populair.

Meerdere uitbreidingen volgden in latere jaren. De focus werd weer op het basisspel gelegd met hierbij enkele aanpassingen via Catan: Kooplieden & Barbaren. Er kwam een kaartspel voor twee spelers, een reiseditie, een spelvariant met dobbelstenen, een spelvariant voor de jongere kinderen van de familie en zelfs vele stand-alones (spellen die alleen apart te spelen zijn en niet als uitbreiding gelden). Zelfs een Chocolade editie!

In 2015 werd er via een telling bekend dat één op de vijf huishoudens een product van Catan in huis heeft. Het is hierdoor ook dat de heuse Catan kampioenschappen zo’n succes zijn.
Jawel je leest het goed, voor hen die dit niet weten: Er zijn NK’s en WK’s van dit spel. In 2019 werd het EK zelfs door 999 Games georganiseerd op Spellenspektakel waarbij 52 landen meededen en Finland er uiteindelijk met de winst vandoor ging. Een ander leuk evenement werd op 24 september 2017 georganiseerd waarbij Nederland het Guinness World Record verbrak door met 1100 mensen tegelijkertijd Catan te spelen. Met de stand-alones A Game of Thrones en De Opkomst van de Inca’s in 2018 ziet het er naar uit dat het einde van de Catan era nog lang niet in zicht is.


Guinness world record poging Simultaan Catan spelen

Geplaatst door Vincenity op 29-03-2020 20:51
Aantal keer bekeken: 1110

Reacties

Door Hedgehog (1323 reacties) op 31-03-2020 08:22
( PM )
Leuk stuk!

Ik denk niet dat Catan als gateway game gezien kan worden, maar het introduceerde in ieder geval wat nieuwe concepten bij de families op tafel. Weer eens wat anders dan Risk en Monopoly In dat opzicht minder random en frustrerend, maar net zo makkelijker uit te leggen.

Speel het eigenlijk nooit meer, maar met enige regelmaat speel ik nog wel Catan Junior met mijn zoontje (5 jaar). Dat is een aanrader voor jonge kinderen.