Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month - Februari 2019

Deze maand kwamen er een paar golden oldies voorbij op de redactie. Én een Kickstarter vers van de pers. Lees onder meer over Toscaanse wijntjes, rondreizende bandmanagers en een soort Russisch roulette met bierviltjes.

Anna - Viticulture


Deze maand heb ik meerdere spellen mogen spelen die al een hele tijd op mijn ‘Jeetje iedereen vindt dit zo leuk, wellicht moet ik het eens uitproberen’-lijstje staan. Eentje daarvan is Viticulture, een worker-placementspel van Stonemaier Games. Nadat ik Viticulture voor het eerst gespeeld had, voelde ik me getransporteerd naar de Toscaanse zon en kon ik niet meer ophouden aan dit spel te denken. Net als bij een goed wijntje eigenlijk. Dus speelde ik hem nog een keer… En nog een keer… En nog een keer. Eigenlijk iedereen die voor een spelletje kwam, vond ik de perfecte kandidaat om Viticulture mee uit te proberen. De acties zijn simpel, het spel is doordrenkt met het wijnthema en de kaarten voelen allemaal overpowered aan, waardoor je elke kaart met het meest triomfantelijke gevoel op de tafel gooit. Kortom, een topspel dat nu in een prachtige Essential Edition te krijgen is met allemaal mini-uitbreidingen! Nu nog slachtoffers vinden voor een Viticulture Drinking Game…



Dick - Downforce


Deze maand stond vol met allerlei nieuw-voor-mij-spellen. Ze waren niet allemaal even geslaagd, maar wat ik verreweg het meest gespeeld heb deze maand is Downforce. Downforce is een racespel, maar in plaats van als eerste over de finishlijn te komen, moet je het meeste geld bij elkaar verdienen. Als eerste bied je op auto’s en speciale krachten voor tijdens het spel. Daarna speel je om de beurt een kaart om te bepalen hoe ver de auto’s rijden. Je verplaatst meestal meerdere auto’s tegelijk. Tijdens het spel krijg je drie fases waarin je kan gokken welke auto als eerste zal eindigen. Zodra alle auto’s over de finish zijn, dan tel je je verdiende geld bij elkaar op en verminder je dat met je inzet tijdens de biedfase. Degene met het meeste geld wint. Het speelt zo lekker snel en simpel, dat je makkelijk meerdere potjes op een avond kunt spelen. Ik mocht voor Restoration Games een nieuwe baan, en daarmee nieuwe effecten, testen. Ik mag er niet veel over zeggen, maar wij hebben genoten van deze baan.



Klaas – On Tour


Kickstarters die opeens bezorgd worden zonder dat je erop gerekend had, voelen altijd als cadeautjes, ook al heb je ze ooit zelf gekocht. Maar of het leuke cadeautjes zijn, blijft ondanks alle vooronderzoek afwachten. On Tour bleek gelukkig dik in orde en precies wat ik ervan verwacht had. In deze roll-and-write ben je een band manager die een tour moet plannen door de VS. Het ultieme doel is een route door het land uitzetten waarmee je zoveel mogelijk staten aandoet. Dat doe je door dobbelstenen te gooien, kaarten om te draaien met de regio’s waarin je mag schrijven en de getallen zo slim mogelijk op de kaart van Amerika te zetten. Kun je die van laag naar hoog met een lange, ononderbroken lijn verbinden? Dan heb je een goede kans om te winnen. Het leuke van dit snel spelende puzzeltje is dat je goed moet plannen, maar ook je opties open moet houden. Want de dobbelstenen kunnen genadeloos zijn en dan is het fijn als je de tournee compleet om kan gooien. Sorry, fans in Florida!



Elin - Skull


Al tijden hoor ik Skull in lijstjes beste party games voorbij komen. Een soort Russisch roulette met bierviltjes moest het zijn: super spannend, super simpel en een gegarandeerd succes tijdens borrels. Ik kocht het pas vorige week, maar sindsdien is het naar de top van deze maand geschoten. Wat een geweldig spel! In Skull heeft iedere speler 4 bierviltjes op handen: drie onschuldige rozen en één dodelijk doodshoofd. In de eerste ronde legt iedere speler één viltje gesloten voor zich neer. In de volgende ronde(s) kan ieder daar een tweede (of derde, of vierde) aan toevoegen, tot iemand uitroept dat hij er een aantal durft om te draaien. De volgende speler moet dat aantal verhogen of passen, net zo lang tot niemand er meer overheen durft te gaan. En dan is het omdraaien geblazen. Draait iemand alleen rozen om, dan heeft die één punt - en met twee punten heb je het spel al gewonnen. Het is alleen verdraaide lastig om niet steeds een doodshoofd tegen te komen. Mijn ervaring? Dat juist de liefste, onschuldigste spelers de meeste doodshoofden neerleggen. Schaamteloos gewoon.



Nona - Gaia Project


Deze maand speelde ik weinig nieuws, maar wel veel toppers uit mijn lijstje met favorieten. Als Best of the Month kies ik daarom voor Gaia Project. In dit spel is iedereen een eigen volk met eigen vaardigheden en zul je het tegen elkaar opnemen om te zien wie uiteindelijk het beste en machtigste volk is. Zonder elkaar aan te kunnen vallen trouwens: dit spel draait om strategie en goede plannen maken, niet om oorlogje voeren. Gaia Project is het vervolg op Terra Mystica en wie dat spel al kent, zal veel overlap zien. Dat was al een goed spel, maar Gaia Project is nog stukken beter. Het bord is nu aan te passen in formaat en layout, de ontwikkelingssporen hebben veel nuttige effecten tijdens het spel en de volkeren zijn beter gebalanceerd. Daarnaast is er nu ook een solo modus met Automa deck, een uitdagende tegenstander waar ik ook graag een potje tegen speel! Als je ook fan bent van zwaardere spellen raad ik aan Gaia Project zeker een keer te proberen.


Geplaatst door Miss Steiner op 28-02-2019 09:17
Aantal keer bekeken: 1613

Reacties

Door Videostar (480 reacties) op 03-03-2019 21:58
( PM )
Viticulture is een fantastisch spel, maar in mijn beleving pas compleet met Tuscany (beide Essential Edition). Om het feest nog uitgebreider te maken zijn er ondertussen twee mini uitbreidingen die extra of vervangende zomer- en wintergasten leveren.