Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Special: Ik ga op vakantie en neem mee..

Het is weer zover. De zomervakantie begint. We pakken onze koffers, tassen en gaan er lekker op uit. Of we nu in ons kleine kikkerlandje blijven of naar een tropisch oord aan de andere kant van deze aardbol: het kan altijd gebeuren dat je zin hebt in een spelletje. Maar wat nemen we dan mee? Catan, Carcassonne en Monopoly hebben reisversies, maar er zijn ook spellen die van zichzelf klein en handzaam genoeg zijn om mee te nemen. Dick ging op onderzoek uit.

Gloomhaven is nogal groot en zwaar om mee te nemen.
Gloomhaven is nogal groot en zwaar om mee te nemen.


Voor mezelf heb ik wat criteria opgesteld. Een spel moet klein zijn. Een groot spel zoals Gloomhaven is misschien gaaf om mee te nemen, maar het neemt ook veel ruimte in beslag en vergeet vooral niet het extra gewicht tijdens de vliegreis.
Omdat de tafels in hotels of op de camping in het algemeen niet groot zijn, moet het spel ook op tafel niet veel ruimte in beslag nemen. Kingdomino is bijvoorbeeld niet groot qua doos, maar als je met vier spelers aan je koninkrijk wilt werken, heb je toch snel een aanzienlijk grote tafel nodig.
En mocht je nieuwe vrienden maken, dan is het fijn als een spel snel uit te leggen is en het liefst taalonafhankelijk. De lol gaat er namelijk snel van af als je elke keer de tekst moet vertalen voor iemand.

Voor de reizende stellen

Claim
Claim


Ga je gezellig met je partner op stap? Dan zijn er veel tweespelerspellen om mee te nemen. Deze spellen zijn over het algemeen klein. Denk hierbij aan Schotten Totten, een kort klein spel waarbij je probeert de meest sterke combinaties van kaarten te maken. Ook leuk is Claim of Claim 2. Claim is een leuk kaartspel waarmee je probeert verschillende fantasie-stammen bij elkaar te krijgen. Je kan zelfs beide versies combineren voor nog meer variatie.

7 WOnders Duel
7 Wonders Duel


Mocht je toch wat meer ruimte hebben, dan is 7 Wonders Duel een aanrader. Door middel van draften probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen. Nog een aanrader is Imhotep Het Duel. Hierbij probeer je punten te verdien door te werken aan Egyptische monumenten.

Voor het gezin

Regenwormen
Regenwormen


Als je met kinderen op reis gaat, zullen ze het op prijs stellen als je iets meeneemt waar zij ook aan mee kunnen doen. Voor mij is Regenwormen altijd een succes. Door middel van dobbelen probeer je stenen te verzamelen. Degene die totaal de meeste wormen op de stenen heeft is de winnaar. Het is vrij vlot uit te leggen. Misschien moet je bij de allerjongste helpen met wat rekenwerk, maar verder kunnen ze het allemaal zelf.
NMBR 9 is ook een groot succes op vakantie. Je trekt een kaart met een nummer en je legt dat nummer (wat ook een vorm is) aan. Je krijgt vervolgens punten gelijk aan het nummer en de ‘verdieping’ waar deze op ligt.
Verder zijn er ook twee kleine snellere varianten van Ticket to Ride, namelijk New York en Londen. Hierin probeer je routes te maken langs bekende locaties in deze steden.

Voor een grote(re) groep

GoodCritters
GoodCritters


Het is leuk om vrienden te maken te maken tijdens de vakantie. Maar we zullen niet altijd Nederlanders tegenkomen. Wat zou je met je nieuwe groep kunnen spelen? GoodCritters is een leuk spel waarbij je probeert zoveel mogelijk geld bij elkaar te verzamelen. Er staat wel tekst op de kaarten, maar dit is minimaal en je kan vooraf uitleggen wat de kaarten inhouden.
Mocht taal geen barrière zijn, dan is Just One een goede optie. Een speler probeert een woord te raden terwijl de anderen hints opschrijven. Maar als de hints hetzelfde zijn, worden deze niet getoond. Zo probeer je gezamenlijk zoveel mogelijk woorden te raden.

Welcome to
Welcome To


Tenslotte zijn er de roll & writes. Deze kunnen meestal met hele grote groepen gespeeld worden. Een spel zoals Welcome To werkt prima zolang iedereen kan zien welke kaarten er op tafel liggen. Als je meerdere dozen van Railroad Ink hebt, kan je dit ook met meerdere spelen.

Zoals je ziet hoef je niet per se een reiseditie van een spel mee te nemen. Natuurlijk is er niks mis met een reiseditie. Er waren nog genoeg kleine spellen in een blik die ik overwoog, maar die hebben erg kleine onderdelen die je (vooral op een camping) sneller kwijt kan raken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Mint Works en Mint Delivery.

Welke spellen nemen jullie graag mee op vakantie? En waar ga je heen? Laat het hieronder weten.

Geschreven door: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 11-07-2019 19:35
Aantal keer bekeken: 760

Reacties

Door Robbus (91 reacties) op 11-07-2019 19:45
( PM )
Het vakantielijstje voor mij en mijn vrouw (kamperen met onze dochter van bijna een jaar), ik mag helaas niet te veel meenemen:

Ticket to Ride: London/New York,
Ganz schön clever
Patchwork/Patchwork Doodle
Silver & Gold
Jaipur
Forbidden Island
Qwixx
Cat Lady
Carcasonne: Amazone (past precies in het Carcassonne für zwei blikje)
Jurassic Snack
NMBR9 (neem dan alleen de tegelsetjes en kaarten mee, niet de doos)

Al vrees ik dat het lijstje nog wat uitgedund zal moeten worden.

En voor mijzelf om solo te spelen:
Oh My Goods
Limes
Sprawlopolis
Castles of Burgundy: The Dice Game
Door Carrot87 (112 reacties) op 11-07-2019 19:46
( PM )
Naar de camping nemen we inderdaad vooral kleine spelletjes mee, zoals Hanabi, Clever, One Deck Dungeon,Patchwork, Qwixx, en natuurlijk kubbs.
Door Sunnyfield (138 reacties) op 11-07-2019 20:01
( PM )
Istanbul Big Box - Istanbul was vorig jaar al onze vakantiefavoriet (gezin met twee kinderen van destijds 8 en 7 jaar). Dit spel is grijs gespeeld dus ik wil wat variatie, die de big box hopelijk gaat bieden
Wingspan - De verrassing voor deze zomervakantie. Ik ben benieuwd hoe het spel ontvangen gaat worden
Fabelfruit: Limoen Uitbreiding - Fabelfruit was de favoriet van twee jaar geleden. Vorige maand uitgespeeld en dochterlief kan er geen genoeg van krijgen
7Wonders Duel - Lag nog op mijn shelf of shame. Leuk voor als niet iedereen zin heeft in een spelletje

Dan overwegen we nog 1 van de volgende spellen mee te nemen: Viticulture EE, New York of Lords of Waterdeep. Ik zou graag wat zwaarders meenemen, maar ik mag niet klagen over wat ik al met de lieverdjes kan spelen.
Door Carientje (586 reacties) op 12-07-2019 10:06
( PM )
Wij nemen vaak Qwirkle mee, de houten blokjes beschadigen niet zo snel in de koffer en blijven ook ‘s avond op het terras op je tafeltje liggen. Dit i.t.t. Kaartspelletjes
Door Slick (206 reacties) op 12-07-2019 16:21
( PM )
Qwixx, Hive Pocket, Patchwork en Love Letter.
Door Juggerhest (90 reacties) op 15-07-2019 15:44
( PM )
Dit jaar gaan mee:
Ganz schön clever
Sushi Go!
Kheops
Lost cities
De verboden stad
Saboteur
Machiavelli
Trinominos
Rummikub (voor de vrouw :))
en 50 grappige spellen voor onderweg, telt misschien niet als echt spel ansich maargoed